top of page
  • Obrázek autoraPavel Onufer

Pavel Onufer: Inflace a výše úrokových sazeb

Troufnu si tvrdit, že během posledních dvou let se slovo INFLACE zabydlelo v našem slovníku více, než by bylo zdrávo. 🙃 



Podle údajů Českého statistického úřadu u nás loni průměrná roční míra inflace dosáhla 10,7 %, což je třetí nejvyšší hodnota v novodobé historii. Hůře v tomto ohledu bylo v roce 1990, kdy ceny vystřelily o desítky procent a inflace dosáhla 20,8 %, a také předloni, kdy i kvůli extrémnímu nárůstu cen energií inflace vzrostla na 15,1 %. 


Letos by už mělo být lépe, podle aktuálních prognóz by se měla inflace dostat pod kontrolu a její průměrná roční míra by se měla pohybovat okolo 3 %. S tím ale nepochybně bude spojen výrazný pokles úrokových sazeb. Ostatně tyto ekonomické trendy jsou krásně vidět na přiloženém grafu – podívejte se na tu časovou řadu od roku 2018. 


 


Ta „atypická vana“ v období 2020 – 2021 zachycuje období vrcholící covidové pandemie, kdy ČNB s cílem oživit ekonomiku snížila 14 denní repo sazbu až na 0,25%. A pak už to rychle frčelo vzhůru až na 7% (otázkou je, zda nebylo lepší krátkodobě zvýšit sazbu až někam k 9 procentům a období s vysokou inflací by bylo kratší, ale to už je teď passé). Na posledním zasedání bankovní radu v závěru prosince 2023 už došlo ke „kosmetickému“ snížení 14 denní repo sazby na 6,75% a letos bude ČNB nepochybně ve snižování sazeb pokračovat. Jinými slovy - doba alespoň nějakých úroků na spořících účtech či termínovaných vkladech končí a velká část peněz ležících v bankách najde nové uplatnění. 


 


Témat pro investice, kde mohou peníze inflaci pokořit, máme teď naštěstí k dispozici širokou škálu – počínaje dluhopisovými fondy, přes řadu realitních fondů, energetiku, zemědělství, technologický či obranný průmysl až po private equity a různé alternativní investice. 


A do čeho investujete Vy? 🚀 



 





bottom of page